Terapije

Splošno o scenarju

Splošno o scenarju

SCENAR je kratica za ime metode. Samodejno Kontrolirana Elektro Nevro Adaptivna Regulacija

Originalno napravo scenar in protokole zdravljenja sta izumila A. Revenko in A. Karasjev leta 1978. Naprava je bila razvita v sklopu sovjetskega vesoljskega programa za hitrejšo rehabilitacijo astronavtov.

Po razpadu Sovjetske zveze je postal scenar  dostopen za širšo medicinsko skupnost. Scenar aparat je registriran v Registru medicinske tehnike pri Ministrstvu za zdravje Rusije in je odobren za uporabo v medicinskih praksah.

Metoda temelji na načelih tradicionalne kitajske medicine - znanju akupunkture, akupresure in sodobnih dosežkih na področju elektroterapije.

Danes scenar kot priznano metodo zdravljenja uporabljajo v različnih državah: Kanada, ZDA, Avstralija, Nemčija, Švica, Nizozemska, Anglija in se hitro širi tudi v druge države. V različnih državah EU že potekajo klinične raziskave, ki so potrebne za registracijo naprave kot medicinskega pripomočka.

Kako SCENAR deluje?

Scenar oddaja električne impulze, podobne živčnim impulzom v našem telesu. V točki stimulacije nastajajo kemijske in električne spremembe, ki se širijo po celem nevronu in aktivirajo ciklične spremembe.

V osnovi elektroterapevtskega delovanja scenar-ja leži mehanizem nevro-adaptivnega prilagajanja, ki zagotavlja dinamično ravnovesje človeškega organizma.

Impulz, ki ga odda scenar, aktivira ciklus elektrokemijskih reakcij, ki omogočajo potek procesov regeneracije organizma in samozdravljenja.

Vemo, da imajo človeška koža in notranji organi tesno povezavo preko živčnega sistema. Koža predstavlja “zemljevid”, ki odraža stanje notranjih organov in sistemov v človeškem organizmu (izpuščaji, rdečice, mozolji, znamenja…), hkrati pa je največji organ, ki omogoča zaznavo zunanjih dražljajev. Zahvaljujoč lastnostim scenar naprave, je mogoče uravnavati stanje notranjih organov preko delovanja na koži.

Elektrode na tej napravi postavljamo na različne predele telesa. Pri tem vplivamo na živčne končiče in komuniciramo preko živčnih vlaken na limbični sistem. Izbor con stimulacije pa temelji na starodavnih znanjih vzhodne medicine in sodobne nevroznanosti. Scenar generira visoko amplitudne bipolarne električne impulze, ki niso škodljivi in po trajanju in obliki spominjajo na fiziološke bioelektrične impulze, zato je primeren za ljudi vseh starosti, stanjih ter za vse bolezni.

Scenarja se ne sme uporabljati medtem  ko oseba nosi slušni aparat. Pri ljudeh s srčnim spodbujevalnikom se je potrebno izogibati predelu srca,  pri nosečnicah pa predelu trebuha.

Neinvazivni impulz zahvaljujoč svojim fizikalnim značilnostim (velika amplituda, majhna moč in kratkotrajno delovanje) uspe vzdražiti vse vrste živčnih vlaken brez kakršnekoli poškodbe in preko nevropeptidov aktivirati endokrino in humoralno adaptacijo, zato je terapija povsem neboleča, brez vnosa kemičnih substanc in nezaželjenih učinkov. Scenar ne zdravi kot naprava, ampak spodbuja endogene rezerve organizma k samozdravljenju. Je prva elektroterapevtska naprava, ki deluje po principu upoštevanja povratne bioinformacije med telesom in napravo.

Scenar-terapija izboljšuje delovanje celega telesa, pomaga povrniti, ohranjati in optimizirati splošno zdravstveno stanje ter okrepiti imunske mehanizme. Aparat je sposoben prepoznati, preprečiti in ponovno vzpostaviti porušeno ravnovesje.

Terapija deluje v splošnem na treh ravneh:

 • Bio-kemična raven: aparat spodbuja izločanje nevropeptidov- naravnih zdravilnih učinkovin.
 • Bio-energetska raven: aparat čisti in ureja živčne ter energetske poti, s tem pa obnavlja pretok energije in informacij.
 • Informacijska raven: aparat “bere” informacije s površine kože in jih uporabi za generiranje prilagodljivega električnega impulza, ki ga prenese na isti del površine kože.

Komu SCENAR lahko pomaga?

Najpogosteje se aparat uporablja za lajšanje bolečin. Zaradi same narave aparata, t.j. stimulacije živčnega sistema scenar ugodno deluje na celoten organizem, vendar pa je potrebno razumeti, da je bolečina sporočilo organizma o neravnovesju v telesu, o blokadi, ki lahko v primeru nezdravljenja privede do hujše bolezni. Scenar terapija pa ne pomeni samo zdravljenja, temveč preventivo, da do bolečin sploh ne pride.
Izkušnje ruskih terapevtov v zadnjem času pa tudi pričevanja terapevtov z drugih delov sveta dokazujejo, da je scenar terapija učinkovita pri najrazličnejših obolenjih. S scenarjem lahko zdravimo tako rekoč vsako neravnovesje v telesu, najrazličnejša vnetja, zlome in druge telesne poškodbe, bolezni dihalnih organov, urogenitalnega sistema in prebavil, kožna obolenja, bolezni zob in dlesni, napake v delovanju žlez z notranjim izločanjem, težave z očmi, stres, depresijo, nespečnost. Najnovejše izkušnje pa kažejo, da pomaga tudi pri neplodnosti, impotenci, povečuje sposobnost učenja in pomnjenja, izboljša spomin… Ugodno vpliva na čustveni ravni, zato se uporablja tudi pri psihoterapijah.

V Veliki Britaniji je trenutno registriran kot naprava za lajšanje in obvladovanje bolečin (oznaka CE) in je med fizioterapevti vse bolj priljubljen zaradi odličnih rezultatov, ki jih z njim dosegajo.

Kako pogosto izvajamo terapije in kako dolgo trajajo?

Da bi dosegli trajen pretok regulatornih peptidov je v začetni fazi priporočljiva čim bolj pogosta terapija.
Pri akutnih težavah, svežih poškodbah in ranah je terapijo priporočeno ponavljati vsak dan ali dvakrat na teden, pri kroničnih težavah terapijo izvajamo enkrat tedensko.
Kako učinkovita bo terapija in koliko časa bo trajala, je odvisno od vsakega posameznika posebej. Na trajanje terapije vplivajo različni dejavniki, kot so napredovanost bolezni, starost in splošno zdravstveno stanje pacienta.
Pri kroničnih obolenjih je lahko v enem sklopu do 12 terapij, pri akutnih pa včasih zadostujejo že tri terapije.
Trajanje posamezne terapije je različno. Lahko traja od 60 do 90 minut.

Kaj še morate vedeti o scenar terapiji?

Med zdravljenjem kroničnih obolenj lahko občasno pride do reakcije (healing crisis), ki jo pacient občuti kot pomanjkanje energije ali slabo počutje. Lahko pride do driske, bruhanja. Do tega pride, ker telo preintenzivno reagira in skuša prehitro vzpostaviti normalno stanje. Za terapevta je to dober znak, da je telo aktivno reagiralo na terapijo. Obstajajo različne scenar tehnike, ki takšno reakcijo olajšajo.

Včasih po začetni terapiji pridejo ponovno na dan stare, uspavane težave na katere se je telo že navadilo, vendar je to dolgoročno pozitivno, saj se bo imunski sistem ponovno uprl bolezni in jo dokončno ozdravil.

Za čim boljše rezultate pred terapijo se izogibajte kopanju dve uri pred in po terapiji. Prav tako ni dobro, da se pred terapijo prenajemo ali uživamo večje količine alkohola.
V nekaterih primerih je treba odstraniti dlake na nekaterih delih telesa, da bi zagotovili dober kontakt med elektrodo in kožo in s tem dober prenos signala v možgane.
Na splošno izkušnje zdravnikov, terapevtov in zdravilcev kažejo da imajo pacienti po terapiji več energije, bolj osvežujoč spanec in izboljšan občutek ugodja.

Terapija je namenjena uporabi v različnih vejah medicine kot sestavni del kompleksnejšega zdravljenja ali kot samostojni niz terapij.

Naprava scenar je namenjena za uporabo strokovnjakov z medicinskega področja in zahteva vsaj osnovno medicinsko znanje in razumevanje fizioloških procesov in tudi patologijo bolezenskih stanj.

Kako scenar na nas vpliva čustveno in duhovno?

V našem telesu se odraža naše počutje. To lahko preverimo s hitrim preizkusom – ko smo jezni, dihamo hitro; ko smo prestrašeni, ‘zlezemo vase’, se skrčimo. Ta povezava pa gre še veliko globlje in se odraža na srcu, ledvicah, jetrih...

Krvne žile, limfni in živčni sistem ter sistem energetskih meridianov se prepletajo med seboj in komunicirajo ter povezujejo dele našega telesa. To si najlažje predstavljamo, ko pomislimo na refleksoterapijo, pri kateri se pritiska na določene točke na stopalih in tako vpliva na oddaljene organe in krepi zdravje.

S scenarjem delujemo na človeka z določeno frekvenco. Človek z visoko vibracijo je tisti, ki se nahaja v stanju notranje radosti, miru, ljubezni ter notranje tišine. Je v harmoniji sam s seboj kot tudi z okolico. V takšnem stanju je organizem v ravnovesju, prav tako vse endokrine žleze delujejo povezano, v skladu s tem delujejo povezano tudi vsi organi, tkiva in celice.

Po drugi strani pa negativna čustva znižujejo človekovo vibracijo kot naprimer: strah, ljubosumje, zavist, jeza, pohlep... ,zaradi katerih človek prične vibrirati na nizkih frekvencah. Ker nizka frekvenca privlači enako frekvenco, se tak človek stalno spopada z negativnimi situacijami, dogodki in ljudmi. V takšnem stanju organizem ni v ravnovesju in organi, tkiva, celice ne delujejo povezano.

Cenik

Informacije

Če želite izvedeti več o tem, kako scenar terapija lahko pomaga pri lajšanju vaših težav, nas pokličite na telefonsko številko 041 794 792.

Terapije

 • Protibolečinska terapija

  S stimulacijo živčnega sistema scenar ugodno in proti bolečinsko deluje na celoten organizem ter uspešno odpravlja težave, kot so: glavobol, migrena, zobobol, šumenje v ušesih, bolečine v sklepih in hrbtenici…

 • Hormonska terapija

  Kronična utrujenost, motnje spanca, težave s ščitnico, težave z uravnavanjem telesne temperature, suha ali prepotena koža, izpadanje las, pogoste okužbe ušes, grla, nosu…

 • Imunska terapija

  S scenar terapijo ugodno delujemo na slab krvni pretok, krepimo imunski sistem, obnavljamo tkivo pri poškodbah ter ugodno delujemo na hitrejše celjenje ran, vnetja, opekline, kronična vnetja…

 • Masaža

  Klasična ali Švedska masaža je masaža celega telesa, kjer gre za sistematično uporabo različnih masažnih prijemov, kar vzbuja ugodje in sprostitev.

 • Access Bars

  Access Bars je znanstveno potrjena tehnika s katero lahko spremenite  svoje življenje. Gre za 32 točk na glavi, ki jih aktiviramo z nežnim dotikom,  dotiki povzročijo  stanje globoke relaksacije, ki aktivirajo samozdravljenje telesa in odpirajo prostor zavedanja v vašem življenju.